Blog

Pečujeme o zdraví tělesné i duševní. Pacientům nabízíme terapeutické konzultace zdarma

28.02.2023

Přiměřený stres během léčby je přirozený. Je ale dobré vědět, že pokud se trápíte a ztrácíte sílu a naději, jsou odborníci, kteří vám mohou pomoci.

Jedinečnost péče v GENNET spočívá v komplexnosti našich služeb. Páry, které se potýkají s problémy s početím, najdou na našich klinikách veškerou zdravotní péči klíčovou pro léčbu neplodnosti pod jednou střechou. GENNET specialisté patří ke špičkám v oboru asistované reprodukce, genetiky, reprodukční imunologie i urologie a andrologie. Komplexnost pro nás ale nespočívá jen v péči o tělesné a reprodukční zdraví. Víme, že pro úspěch léčby a spokojenost našich pacientů je důležitá i zdravá mysl. Proto mají páry podstupující léčbu neplodnosti na naší klinice možnost využít dvě terapeutické konzultace zdarma. O pacienty GENNET v oblasti duševní pohody pečuje terapeutka Mgr. Zuzana Stejskalová, která má v tomto oboru mnohaleté zkušenosti a dokáže tak podat pomocnou ruku na mnohých rozcestích i ve slepých uličkách, na které mohou páry na své cestě za miminkem narazit.

Přečtěte si, co Vám mohou terapeutické konzultace nabídnout, jaké jsou Zuzaniny zkušenosti s páry, které problémy s plodností řeší a s čím se na ni můžete obrátit.

Jakou pomoc u Vás mohou pacienti najít?

Asi většina lidí si přeje počít své dítě přirozeně a z lásky. Proto je celá léčba v rámci IVF často stresující a plná obav, jak a kdy to dopadne. Někdy ten proces trvá déle a ženy postupně mohou ztrácet sílu a naději. Pracujeme tedy na celkovém posílení, zvládání strachu, obnovení sil i víry v dobrý konec. Často se jedná o poradenství v rámci dárcovských programů, někdy je důležité pomoci ženám zvládnout traumatizující události, jako je třeba potrat, nebo vyslechnutí těžké diagnózy. Věnujeme se i doplňkovým technikám, jako jsou dechová cvičení, meditace a vhodná životospráva.

S čím za Vámi páry, které se léčí na naší klinice s problémy s početím, nejčastěji přicházejí? Chtějí si obecně promluvit nebo přichází s konkrétními problémy? Které to jsou nejčastěji?

Pokud se jedná o páry, nejčastější téma, se kterým přicházejí, je rozhodování se o dárcovském programu.

Jsou jejich očekávání, která od terapie mají, konkrétní nebo partneři čekají, co jim nabídnete?

Většinou dobře vědí, co je trápí a od čeho by potřebovali ulevit a přicházejí tedy s konkrétními tématy.

Do jaké míry může podle Vás psychická pohoda ovlivnit výsledek léčby metodami asistované reprodukce?

Dobrá psychická pohoda je samozřejmě příjemná a prospěšná ve všech oblastech života. Na druhou stranu, ke každé léčbě – ať už je to IVF či cokoliv jiného, patří i přiměřený stres a ženy se tedy nemusí obávat, že pokud mají občas strach, někdy jsou smutné a nešťastné z toho celého, že se to nepovede. Tak to není. Někdy tlak na sebe, aby byl člověk stoprocentně vyladěný, beze strachu a v dobré náladě při léčbě, vede jen ke zvýšení stresu.

Využívají partneři společné terapie nebo preferují „sezení“ zvlášť?

Častěji chodí samy ženy. My ženy obvykle potřebujeme více sdílet, mluvit o problémech. Navíc procesem procházejí hlavně ony a je to pro ně po psychické i fyzické stránce velká zátěž. Muži častěji věří v dobrý výsledek, i v krizi se dokáží více opírat o racionalitu a tolik nepropadat negativním emocím. Samozřejmě ne vždy to tak platí, někdy je to dokonce obráceně.

Liší se problémy, s kterými za Vámi chodí ženy a s kterými muži?

Muži se obvykle chodí o něčem jednorázově poradit – např. zda jít do dárcovského programu, nebo jak být ženě oporou, jak jí doma povzbudit. Ženy spíš potřebují ulevit od strachu, od pocitů selhání, od obav, zda to vyjde apod.

I když se pár cítí během léčby „v pohodě“, doporučila byste partnerům Vaší terapii využít a proč?

Průběh léčby není u všech stejný. Je rozdíl v délce, úspěšnosti, zdravotní i psychické kondici páru. Nemyslím si tedy, že je nutné, aby konzultaci absolvovaly úplně všechny páry.

Je léčba neplodnosti zkouškou vztahu?

Osobně bych to tak nenazývala. Je to zkrátka náročný problém na společné cestě. Někdy léčba pár ještě více semkne, ale jsou i páry, které toto období rozdělí. Ostatně jako mnoho jiných těžkostí, kterým partneři v životě čelí

Obohacuje Vás na osobní rovině péče o páry, které řeší problémy s neplodností a pokud ano, jak?

Obohacuje a inspiruje. Často vnímám hluboký obdiv k osobní statečnosti, oduševnělosti a schopnosti ustát velkou psychickou zátěž.

Můžete se podělit o nějaký pacientský příběh, který Vám utkvěl? Anonymně samozřejměJ

Zrovna teď prožívám velikou radost spolu s jednou klientkou, která bohužel několikrát přišla kolem osmého týdne o miminko a vůbec už nevěřila, že by se to mohlo povést. Zanedlouho bude maminkou. To je důležité – udržet si víru, protože často se vše otočí v dobré, ačkoliv dosavadní zkušenosti ukazují naprostý opak. A to je veliká naděje.

Co myslíte, že by měl vědět každý pár, který se rozhodne řešit problémy s početím na klinice asistované reprodukce před léčbou vědět (z pohledu psychické zátěže)?

Každý pár prožije jiný příběh. Některé páry léčbou projdou rychle, úspěšně a za pár let si na kliniku ani nevzpomenou. Některé páry na miminko čekají déle, nebo se objeví různé komplikace. Ani tehdy ale situace není beznadějná a pár se nakonec miminka většinou dočká. Je dobré vědět, že pokud se trápíte a ztrácíte sílu a naději, jsou odborníci, kteří vám mohou pomoci.

Měla byste pro partnery, kteří řeší problémy s početím nějaké vlastní poselství, něco, co byste mohla říct každému páru, bez ohledu na to, v jaké fázi léčby se nachází…?

Neztrácejte víru a naději. Často se v dobré obrátí i velmi složité příběhy.


Pečujeme o zdraví tělesné i duševní. Pacientům nabízíme terapeutické konzultace zdarma

Mohlo by vás zajímat

6. ročník evropského kongresu o volné DNA s GENNET účastí
Novinka
03.04.2024

Klíčem ke špičkové a efektivní péči jsou odborníci, kteří neustále pracují na zdokonalování svých znalostí. Proto se náš NIPT tým (tým pro neinvazivní prenatální…

Týmy GENNET prezentovaly výsledky studií na Martinské konferenci
Novinka
30.03.2024

Velmi nás těší aktivní účast našich odborníků v oblasti genetiky na Martinské konferenci 2024, které se konala v půlce března ve slovenském Martine. Letošní ročník…

GENNET na konferenci Kaprasův memoriál 2024
Novinka
28.03.2024

Velmi nás těší aktivní účast našich odborníků na konferenci klinické genetiky Kaprasův den 2024. Zástupci GENNET aktivně přispěli do programu konference našimi…

Novinka
21.03.2024

Vážené klientky a klienti, rádi bychom Vás informovali o otevírací době během velikonočních svátků. Ve dnech 29.3. – 30.3. a 1.4. 2024 máme na všech pobočkách GENNET otevřeno pouze pro objednané pacienty a urgentní případy.